L'entorn

Montornès de Segarra

 

 

Montornès de Segarra és un municipi de la comarca de la Segarra que es troba al límit amb l’Urgell.

 

Aturonat a 605 m d'altitud, té una extensió de 12 Km. Conserva alguns racons típics i agradables, amb cases antigues de portals adovellats i murs de pedra. L'agricultura i la ramaderia són les úniques activitats econòmiques del municipi: cereals, oli, vi, D.O Costers del Segre i ametlles al secà. La zona forestal, alzines i roures, ocupa 300 ha.

 

Destaquen les restes del castell, amb algunes parets que daten dels segles XII i XIII, adossat a l’església de Sant Joan Baptista com elements renaixentistes; l’antiga escola modernista i el cementiri modernista de gran valor arquitectònic.

 

El cementiri fou construït l’any 1896, per Josep Balcells Cortada, i manté tota la seva fesomia original. Una massissa porta d’accés i quatre grans torres als angles cobertes amb teules de ceràmica vidriada formen la seva planta. Al fons, enfront mateix de la porta d’entrada destaca el magnífic panteó-capella de la família Balcells. Josep Balcells, fill de Montornès, va viatjar a Cuba en busca de fortuna, la va trobar i, al tornar, va recordar els seus orígens i va construir aquest magnífic cementiri per la població de Montornès, juntament amb un altre edifici modernista, les escoles.

 

El cementiri destaca en les tranquil·les terres de la Segarra tant per la seva singularitat como per la seva entranyable i bonica història.

 

 

La Segarra

 

 

La Segarra és una de les comarques que formen la Depressió Central Catalana, les seves terres han estat habitades des del Neolític i això ha conformat un patrimoni històric que inclou restes d’antigues ciutats romanes, torres de guaita, viles emmurallades i castells, petites capelles i grans santuaris. Així com, formes d’arquitectura popular que parlen d’una saviesa mantinguda al llarg dels segles.

 

L’evolució de les formes de vida ha donat com a resultat una gran quantitat de festes i tradicions arrelades en el quefer antic, en què s’expressa la identitat de la comarca. Al costat d’aquestes manifestacions de la cultura tradicional, la Segarra continua creant noves festes i formes de lleure al ritme dels temps actuals.

 

 

Facebook